Ni kan följa mig  och boka in en föreläsning genom min sida på Facebook

https://www.facebook.com/pages/F%C3%B6rel%C3%A4sare-Malin-Lundgren/1465987290347555

” De trodde de tog allt ”

Ja, de trodde de och därför är det namnet på min föreläsning. Men faktum är att de lyckades dom aldrig med. För jag är fortfarande här, mer levande än någonsin. Mer motiverad än någonsin. Men de var ute efter att ta precis allt som var jag och slå det i tusen bitar. Med vissa bitar lyckades de bättre än med andra. Mitt leende blev tillslut det enda jag kände var ”mitt egna”, det enda som verkligen inte någon annan kontrollerade. Och Gud vet att jag använde mig av mitt leende många gånger, som en mask för att dölja min källa – mitt innersta väsen. Och nu med lite mer facit i hand så ser det ut som att barnet gjorde helt rätt – för gång på gång hittar jag små bitar av mig.

Små fragment av en känsla, en tanke eller en vilja som innan varit bara min ger sig ibland numera till känna. Känslor, tankar, ord och min egen vilja – de som fanns innan mitt val togs ifrån mig.  Inte minst upplever jag dessa små, små bitar falla på plats när jag är med min dotter, i vår relation och av den finner jag ibland små bitar. Så kan det gå en längre tid ibland veckor, ibland månader och plötsligt har tillräckligt många – var för sig kanske obetydliga små flisor – fallit ihop. Och när jag backar undan och kikar efter så kan jag se eller känna en känsla som känns ”ny”. Se en bild jag innan inte kunde skönja, eller bara förstå någonting som innan inte alls gick att få grepp om. Ibland känner jag igen tanken, känslan, bilden eller viljan och då är jag i kontakt med min källa – den innersta biten som ingen någonsin kom åt – när det sker så är det magiskt.

Föreläsningens innehåll;

Min föreläsning handlar om min historia, om vad som hände med mig. Vad jag som barn kände, tänkte och upplevde. Den handlar om nästan 5års övergrepp och våldtäkter. Den handlar om barnets lojalitet gentemot sina nära och de förödande konsekvenser det i praktiken kan ge. Denna föreläsningen innehåller inte som många andra föreläsningar ”bara prat” utan jag varvar mitt berättande med sång, bildspel & uppvisande av dokument som samlades under den första polisanmälan 2002 fram till hovrättens dom. Jag berättar också om vad följderna sedan blev efter avklarade rättegångar, när andra jublade och jag inte alls kunde känna deras glädje, för vad fanns det att fira? Hur påverkade dessa årens händelser mitt liv senare?  Vad kunde vuxenvärlden gjort annorlunda, inte minst skolan och socialtjänsten!

När man håller en föreläsning som är såhär laddad, om känsliga händelser och känslor så anser jag att det finns ett ord viktigare än de allra flesta och det ordet är – Balans. Tack vare musikinslagen med solosång, bilderna och bildspelen samt dokumentationen och berättandet så blir denna 2-2,5timma långa föreläsning väldigt balanserad. Men därmed inte på något sätt enkel. Jag tar er med ner i det mest nattsvarta men lyssna till min berättelse, hör min sång, se mina bilder, se de många tidningsartiklarna som Borås Tidning b.la. skrev. Många frågor besvaras under föreläsningens gång, många känslor och tankar berättas det om tillsammans med kopior ifrån det jag själv skrivit som barn. Hur kändes det att sitta i rättssalen mittemot den människan som sadistiskt våldtagit och skändat en som barn? Varför valde jag trots allt livet?  Sen tillslut tar vi oss tillsammans upp igen under föreläsningens sista ca 30minuter. Och denna föreläsningen andas inte bara övergrepp och barns utsatthet utan också hopp, glädje & en aldrig sviktande tro på att det goda en dag skall segra över det onda.  Och det fantastiska – hur man sedan trots allt kan leva vidare. Och inte bara överleva utan verkligen leva & älska livet självt. I mitten av föreläsningen är det 10-15minuters paus. För att jag som föreläsare ska få samla mig lite kort, och ni åhörare framförallt få ta lite luft vilket troligtvis kommer behövas.

I slutet av föreläsningen rullar ett bildspel och en sång framförs. Efter detta är det fritt fram att ställa frågor, diskutera olika tankar som uppkom under föreläsningen. Jag brukar stanna kvar ca. 15minuter. Jag råder de som jobbar inom skolväsendet eller inom allt som har med omsorg om människor att göra, att se till att boka in extra tid för de närvarande efteråt. Tid till att diskutera, fundera & samla sig. Kanske vill du/ni också att min medverkan efteråt skall vara längre, i så fall är detta inget problem utan det diskuterar vi vid er bokning. Priset beror självklart på era önskemål, samt mina resekostnader för att ta mig till den plats ni vill att föreläsningen äger rum.

Denna föreläsningen kan också anpassas efter era egna önskemål gällande exempelvis tid, fokus på innehåll och ålder på åhörare m.m. Jag är mycket flexibel och kan relativt snabbt få ihop en variant som passar dig/er/er arbetsplats/er klass eller liknande. Man kan också samla ihop ett gäng vänner, kanske jobbar några av er inom vården eller i skolan värld? Kanske är ni socionomer, oavsett så kan jag även då ”sy ihop” ett paket som kanske innebär att ni vill ha föreläsningen i någons hem. Detta funkar i så fall alldeles utmärkt.

Välkommen att höra av dig till mig vid intresse. Skriv där gärna vart du önskar att jag skall komma och föreläsa, datum och tid, för vilka föreläsningen skall hållas ev. yrke sedan andra eventuella önskemål. Så ”syr jag ihop” ett paket som passar just Dig/Er. Glöm inte att lämna dina egna kontaktuppgifter!

Lättast tar du en första kontakt med mig via min mailadress som är följande:

malin.lundgren88@yahoo.com

MVH

//Malin Lundgren